سه‌شنبه ۲۵ دی ۱۳۸۶ - ۱۴:۱۷
۰ نفر

لیلا خاکسار: سازمان مدیریت بحران به مدت 5 سال به صورت آزمایشی تشکیل می‌شود.

نمایندگان مجلس در نشست دیروز با 144 رأی موافق، 17 رأی مخالف و 18 رأی ممتنع از مجموع 202 نماینده حاضر با اجرای آزمایشی  تشکیل سازمان مدیریت بحران به مدت 5 سال موافقت کردند.

لایحه تشکیل سازمان مدیریت بحران کشور بنا به تقاضای عده‌ای از نمایندگان و تصویب مجلس طبق اصل 85 قانون اساسی در کمیسیون اجتماعی بررسی و تصویب شده بود.

گفتنی است، بر اساس اصل 85 قانون اساسی، در موارد ضروری مجلس می‌تواند اختیار وضع بعضی از قوانین را با رعایت اصل 72 به کمیسیون‌های داخلی خود تفویض کند. در این صورت این قوانین در مدتی که مجلس تعیین می‌کند به صورت آزمایشی اجرا می‌شود و تصویب نهایی آنها با مجلس خواهد بود.

بر اساس مصوبه دیروز مجلس این سازمان، به منظور ایجاد مدیریت یکپارچه در امور سیاست‌گذاری، برنامه‌ریزی، ایجاد هماهنگی و انسجام در زمینه‌های اجرایی و پژوهشی، اطلاع رسانی متمرکز و نظارت بر مراحل مختلف مدیریت بحران و ساماندهی و بازسازی مناطق آسیب دیده و استفاده از همه امکانات و لوازم مورد نیاز جهت بهره‌مندی بهینه از توانمندی‌های ملی و منطقه‌ای و محلی در مواجهه با حوادث طبیعی و سوانح پیش‌بینی شده تشکیل می‌شود.

این سازمان می‌تواند از همه امکانات و لوازم مورد نیاز وزارتخانه‌ها، مؤسسات و شرکت‌های دولتی و عمومی، بانک‌ها و بیمه‌های دولتی، نیروهای نظامی و انتظامی، مؤسسات عمومی غیردولتی، شوراهای اسلامی، شهرداری‌ها، تشکل‌های مردمی، مؤسساتی که شمول قانون بر آنها مستلزم ذکر نام است و دستگاه‌های تحت امر رهبر معظم انقلاب و نیروهای مسلح درصورت تفویض اختیار معظم له استفاده کند.

این سازمان وابسته به وزارت کشور است و رئیس آن به پیشنهاد وزیر کشور و تأیید شورای‌عالی و حکم وزیر کشور منصوب می‌شود. لایحه تشکیل سازمان مدیریت بحران کشور دارای 17 ماده است.

حسین باقری، مدیرکل حوادث غیرمترقبه وزارت کشور ، در‌مورد این سازمان طی گفت‌وگو با همشهری گفت: فرآیند تشکیل این سازمان را می‌توان در 2 جمله خلاصه کرد؛ اول هشدار به‌موقع و دوم عکس‌العمل به‌موقع و مناسب است و اگر ما این دو جمله را اجرایی کنیم قطعاً در حوادث خسارات کمتری خواهیم داشت.

وی در ادامه گفت: ما جزو 10 کشور حادثه‌خیز دنیا هستیم که از نظر تنوع حادثه جزو 5 کشور اول هستیم. بر اساس اطلاعات موجود 41 نوع حادثه و سانحه ثبت شده  در جهان   که از این تعداد بین 30 تا 33 مورد آن در ایران با تنوع و تکرار وجود دارد و مابقی حوادث مانند سونامی شرایطش در ایران وجود ندارد.

باقری گفت: سالانه هزار و 700 تا 2هزار حادثه در ایران ثبت می‌شود که به‌طور میانگین هر روز بین 4 تا 5 حادثه رخ می‌دهد و این حوادث کلی است و سالانه بین 5 تا 10 هزار میلیارد تومان از این بابت به کشور ما خسارت وارد می‌شود که این رقم 10 تا 20 درصد بودجه عمومی کشور است و اگر بخواهیم با بودجه عمرانی کشور مقایسه کنیم رقمی معادل 50 تا 70 درصد بودجه عمرانی را تشکیل می‌دهد.

مدیرکل حوادث غیرمترقبه وزارت کشور در ادامه گفت: با توجه به تأکید مقام معظم رهبری مبنی بر تشکیل ستادی واحد و هماهنگ جهت مقابله با حوادث غیرمترقبه و بررسی وضعیت کشورهای دنیا که در برخی از آنها برای این امور وزارتخانه‌ای نیز وجود دارد تشکیل یک سازمان برای رسیدگی به بحران‌های طبیعی کاملاً ضروری به‌نظر می‌رسد.

وی افزود: وقتی به روند حوادث و اعتبارات هزینه شده در 15 سال گذشته نگاه می‌کنیم از سال 71 تا 85 سیر صعودی حوادث در کشور را شاهد هستیم. به‌عنوان مثال در حوادثی که طی سال‌گذشته (1385)  رخ داده حدود 900 زلزله بالاتر از 2 ریشتر ثبت شده و 525 حادثه دیگر هم اعم از سیل و آفات محصولات کشاورزی را هم شاهد بوده‌ایم.

باقری گفت: در حال حاضر یک درصد از بودجه عمومی کشور در موضوع حوادث هزینه می‌شود که با این بودجه نمی‌توانیم به جایی برسیم.

وی در پاسخ به این سؤال که ویژگی‌های این سازمان چگونه است و چه بخش‌هایی از کشور را پوشش می‌دهد، گفت: با توجه به این‌که این سازمان وابسته به وزارت کشور است تمامی نهادها و بخش‌های مرتبط با وزارت کشور با آن همکاری خواهند داشت و همه کشور را تحت پوشش خود قرار می‌دهد و از فرمانداری‌ها تا دهیاری‌ها به‌صورت سلسله مراتب، ملزم به همکاری هستند و ضمانت اجرایی محکمی را در این مجموعه شاهد خواهیم بود.

وی همچنین از وارد کردن صنعت بیمه به ستاد بحران سخن گفت و افزود: با ورود صنعت بیمه از 450 میلیارد تومان خسارات که هر ساله به اماکن وارد می‌شود جلوگیری خواهد شد و درصورت تصویب این تبصره و بیمه کردن ساکنین واحدهای مسکونی درصورت بروز حادثه 50 درصد از مبلغ توسط دولت پرداخت می‌شود.

کد خبر 41841

برچسب‌ها

پر بیننده‌ترین اخبار دولت

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز